Postovani korisnici,

izlazeci Vasim brojnim zahtjevima u susret za aktivnim ucescem u dogradjivanju portala Komovi.com, otvaramo novu kategoriju: „Prilozi čitaoca“, gdje svako od Vas moze da ucestvuje u daljoj izgradnji portala.

Ovom prilikom zelimo da Vas zamolimo, procitajte i pridrzavajte se “Pravila koristenja” portala Komovi.com, ukoliko zelite da posaljete prilog, pored ostalog citaoci ce moci da ocjenjuju dostavljeni materijal.

Zelite da posaljete prilog? To mozete uraditi preko “@KONTAKT”-a, direktno sa naseg portala, sa IMENOM i PREZIMENOM autora kao i sa  naznakom “Prilog čitaoca”.

Anonimi prilozi nijesu dozvoljeni!

Napomena: I pored redovnih kontrola, Komovi.com se distancira od mogucih zloupotreba i ne garantuje potpunu ispravnost priloga.

Andrijevica je dobila ime po Andriji Spahicu Krsikapi.Dugo godina su ovo mjesto od nekolike kuce PlavoGusinjski turci nazivali Andrijin han, da bi ga naseljavanjem Vasojevici prozvali Andrijevicom, mada se sve do pocetka xx vijeka culo i ime Andrijin han.

Andrija je bio unuk popa Radosava Krsikape koga su Turci kao narodnog tribuna objesili 1779 godine u selu Stricini u Proscenju.Poslije dvogodisnjeg lutanja Krsikape su uskocile u Vasojevice dje su zivjeli 17 godina u jednoj pecini.Odatle su hajdukovali i svetili se Kolasincima za progon i razuru svoje familije iz doline Tare.Cuveni su bili harambase Batric Stankov i Petar Stevanov Krsikape.Batric je sa pola familije 1792 uskocio u LJevista u gornju Moracu dje je sa rodjacima Trebjesanima, ucestovao u osnivanju plemena Uskoci.Petar je tek 1807 uskocio u Sirovac da bi uskoke predvodio 1820 kad je na uskoke i morace udario cuveni Delibasa.Isti taj Petar je vodio Uskoke na Smaila Cengica,1840, kad mu je uzeo konja Brnjasa i cuvenu pusku Sesanu, koja ce mu glave doci.

Opširnije...

-Misterija ljubavnog tobogana-

Kao i svuda gdje se pčele nasele one daju novi smisao cvijeću, tišini, opojnosti vazduha, sunčanim zracima... U crkvi Sv. Arhangel Mihaila, na Knjaževcu, u Andrijevici ispod krova svake godine pčele se usele. Zimi, valjda zbog velikog prostora, ne mogu da održe potrebnu toplotu u klubetu roja pa uginu. U proljeće, kad krene rojidba, prvi roj koji se odroji u andrijevačkoj kotlini useli se u crkvu.

Opširnije...

Sanitetsko obezbjeđenje u narodnoj vojsci Vasojevića nije postojalo sve do kraja 19. vijeka. Nijedan ljekar stranac ili Srbin, nije se odvažio da dođe u Vasojeviće i da ranjenicima pruži pomoć, iako se na tokovima Lima neprestano u borbama prolijevala ljudska krv.

U toku vasojevićko-hercegovačkog ustanka 1875. godine, vojna bolnica u Andrijevici, sem pomoćnog osoblja (jednog čuvara, dva bolnička poslužitelja, jedne pralje, kuvara i pokućara) nije imala nijednog ljekara, a bila je smještena u jednoj privatnoj kući,preuređenoj za ranjenike.  Narodni vidari - melemari, samouki "ećimi", bez ikakve škole i stručnog znanja liječili su ranjenike, vidajući im rane raznim narodnim ljekovima (melemima i mastima) koje su sami spravljali od "zovine srži, voska i drugih trava". Pored melemara, drugi su sastavljali prelomljene kosti i njihovu imobilizaciju vršili "blagovima" (čamovim daščicama) stavljajući ih povrh vune, umjesto vate.

Opširnije...

Arаnđelovdаn, stаrа slаvа svih Vаsojevićа. Hrišćаnstvo Arhаngelа Mihаilа smаtrа zаštitnikom Univerzаlne crkve i prvim od sedаm аrhаngelа, kаo i pobjednikа Luciferа i Sаtаne.

Zbog togа se u umjetnosti uvek predstаvljа u oklopu sа podignutim mаčem ili kopljem kаko prijeti demonu ili zmаju.
Srpskа prаvoslаvnа crkvа i vjernici slаve Svetog Arhаnđelа Mihаilа ili Arаnđelovdаn u mjesecu novembru. Arаnđelovdаn, koji je u Srbiji i Crnoj Gori, premа broju vjernikа koji gа slаve, nа drugom mjestu, posle svetog Nikole.
 Premа učenju Crkve, u početku, kаdа je Bog stvаrаo svijet, sem vidljivog ili mаterijаlnog, nаjprije je stvorio duhovni, nevidljivi svijet - duhove. U početku svi duhovi bijаhu dobri, аli se jedаn, Denicа, odmetnuo zbog velike moći koju je dobio od Bogа, pа je postаo neposlušаn, čineći mnogа zlа. Tаdа su se duhovi podijelili nа dobre i nа zle, nа аnđele i demone.

Opširnije...