Knjaževac je mjesto na samom ulazu u Andrijevicu. Smješten na rijeci Zlorečici, Limu i Kraljštici, "nadojenim komskim snjegovima, plavetnilom neba, zorom i slobodom". On predstavlja ličnu kartu Vasojevića.

Spomenici na ovom svetilištu govore o ukrštenim putevima i ljudskim sudbinama pomješanim u vremenu. Od spomenika, grobova, biljega, zbivanja i pamćenja, kako to lijepo reče književnik Ratko Deletić, " na Knjaževcu je tijesno postalo istoriji".

Ovim svetilištem dominira saborni hram podignut daleke 1887. godine posvećen Arhanelu Mihailu, krsnoj slavi Vasojevića.

Opširnije...

Jugozapadno od Andrijevice, oko par stotina metara, u selu “Božiće” nalazi se uzvišenje Grace, gdje je u srednjem vijeku postojala tvrđava tj. grad kako i samo ime kaže.

I danas se moze primijetiti prostor gdje je nekada postojala tvrđava koja je imala strategijski značaj na raskrsnici puteva uz rijeku Lim i njenu pritoku Zlorečicu (Dobra rijeka).

Ovo mjesto kasnije dobija ime Andrijevica po Miroslavljevom sinu Andriji Nemanjiću (1250-) koji je sagradio manastir na Dobroj Rijeci (Zlorečici) na Gracu, gdje je jedno vrijeme stolovao a poslije njega ovo je bio stalni grad vojvode Vasojević Steva.

U blizini ovog grada nalazi se Sokolovina (danas Podi, preko rijeke Zlorečice) gdje je sokolar Andrija imao svoja utvrđenja.

Opširnije...

U Donjim Lugama kod Berana, u zaseoku Lisijevo polje, čije ime potiče od staroslovenske riječi "lisij", što znači nepošumljen, pust, go, ogoljen, postoji značajan arheološki lokalitet na kome je više ostataka ilirskih grobova. Sedamdesetih godina prošlog vijeka otkopana je grobnica ilirske kneginje, a oko grobnice dvanaest grobova, vjerovatno njenih ratnika koji su ubijeni ili poginuli sa njom zajedno. Nađen je i kneginjin nakit, narukvica i naušnice od ćilibara, kao i kostur zmije u ćupu kao njenog čuvara. Na ogrlici, na pločici od ćilibara, ucrtan je trački konjanik boga lova. U jednom od grobova njenih ratnika nađeno je ilirsko metalno koplje sa tračkim elementima.

Opširnije...

Uz temelj stare crkve na Nožici kod Lijeve Rijeke, đe je upravo podignuta nova bogomolja posvećena Svetom arhangelu Mihailu, krsnoj slavi Vasojevića, otkriven grob i posmrtni ostaci za koje se vjeruje da pripadaju rodonačelniku glasovitog i izuzetno brojnog i razgranatog plemena Vasojevića - praroditelju Vasu.

Da bi sve to bilo stručno i valjano urađeno, pozvana je i ekipa arheologa, Milan Pravilović, Mitra Cerović i Olivera Žižić, koja je odmah zaključila da su, ne samo temelji crkve, nego i svo groblje oko crkve, sa arheološkog stanovišta vrlo interesantni, da su tu nesumnjivo sačuvani tragovi barem pet-šest minulih vjekova.

Sve to je znak da je u pitanju grobnica, sigurno veoma stara i sva ka ko neke znamenite ličnosti, čim se nalazi na tom mjestu, uz ulaz u crkvu. Stoga je u pomoć pozvana i ekipa antropologa na čelu sa profesorom dr Božinom Ivanovićem. Čim je podignuta pokrovna ploča, ukazala se grobnica, oivičena sa četiri dugačke ploče i ispunjena dvadesetak santimetara debelim slojem najfinije, kao brašno sitne ilovače, u kojem su se odmah ukazale veoma dobro očuvane ljudske kosti.

Opširnije...

U Košutićima kod Andrijevice otkriveni su ostaci manstira Čečevo .Novinari crnogorskog lista "Dan" istraživali su istoriju ovog manstira:

Ostajala je i netaknuta priroda, njeni važeći zakoni i tišina, ali i neka neskrivrna nada da se neće prekinuti čovjekovo trajanje na ovim prostorima. U tom čovjekovom bitisanju pored rijeke Perućice, koja dobi ime po slovenskom bogu Perunu, ispredale su se razne priče i predanja iz generacije u generaciju. Istinitost jedne od tih priča potvrdile su se ovih dana u selu Košutiće, na oko desetak kilometara od Andrijevice, na lokalitetu zvanom "Kršine" gdje su otkriveni ostaci manastira "Čečevo", kojeg je zub vremena odavno prekrivao velom tajne.

Opširnije...