Zabilježio književnik Ratko Deletić 1996. godine, urednik Izdavačke kuće "STUPOVI" iz Andrijevice, koja je izdala knjigu "Na vrelima Komova" Vukajla Vojvodića

Vukajlo Spasojev Vojvodić (1880-1957) iz Konjuhe, opština Andrijevica, opismenio se u svom rodnom mjestu. Završio je artiljerijsku školu 1907. godine u Nikšiću i bio proizveden u vodnika. Raspisom Ministarstva vojske Crne Gore pozvan je u drugu i četvrtu diviziju da obučava regrute i podoficire. Godine 1912. priključuje se brigadnoj brdskoj bateriji kao topovođa (komandir voda) i dobija sablju i vodnički grb.


 Vukajlo je učesnik mnogih bitaka za oslobođenje Crne Gore i Srbije. Naročito se istakao 1912. godine u oslobađanju Metohije i Kosova, na brdu Gašu i Krsteniku kada je bio određen za komandira posade u Dečanima. Vojevao je Vukajlo Vojvodić po Bosni i Staroj Srbiji. Učesnik je bitaka na Glasincu, Mlađu, Mojkovačke bitke, na Bardanjolu...U vrijeme vojevanja Radomira Vešovića (1914-1918) bio je tri godine vođa gornjovasojevičkih komita. Jednom riječju, od 18 godina Vukajlo Vojvodić, kao i svi njegovi preci, išao je iz borbe u borbu. Skoro da nije bilo bitke da nije u njoj učestvovao. Za svoju hrabrost i držanje dobio je više odlikovanja i priznanja od vojnih starešina i gospodara Crne Gore, kralja Nikole Petrovića. U posljednjem ratu (1941-1945), iako već ostario, radio je na oslobođenju zamlje od neprijatelja. Sve te ratove, bune, događaje, Vukajlo je bilježio u desetercu. Stvarao epske slike o prošlim vremenima, o svom dobu, oslobodilačkim ratovima Crne Gore i Srbije, o junacima, o zori i slobodi ispod Komova. U njegovim stihovima ne samo da ima misaonih refleksija nego i istorijske građe koja govori o borbi našeg naroda. Epski zamah ispunjen je istorijskim činjenicama, govori o junacima i vojskovođama ne samo sa prostora Vasojevića. Opjevavao je sve značajne bojeve i događaje, u kojima su učestvovali vasojevićki ratnici, dajući istorijskim činjenicama elemente literature što čini osobenost ove poezije i kao takve imaju posebnu vrijednost. Zato je i Izdavačka kuća "Stupovi" odlučila da ih objavi u svojoj ediciji "Epika".

 

Milutin Osmajlić