Sudbina i istorijske prilike odredjuju covjekov put i opredeljenje. Ovo je presudno uticalo na i na igumana Mojsija Zecevica. Znak koji ga je usmjerio koji nikada nece biti izbrisan odredio je i sudbinu njegovog plemena Vasojevici.
Duhovnik i politicar koji je dobro znao snagu neprijatelja ali nikada nije odustajao os svojih zamisli i svog sna. Bio je vitez krsta i slobode i kako rece Batric Marjanovic "I jeste bio borac i krvnik turski kakav se samo pamti"
Evo sta je odredilo Mojsijev zivotni put:


Otac mu se zvao Milun i poginuo je prilikom jednog napada na Kolasin kada je Mojsiju (kome je svetovno ime bilo Milos)imao tri godine. Njegova majka Jela posto je ostala udovica posla je u rod kod Bozovica u Pipere da tamo zivi i spasi dijete. Dugo je putovala niz komske strane i dijete vjerovatno ne bi prezivjelo od gladi da bratonozicki cobani nijesu skinuli zvono sa ugica i u istom pomuzli ovcu i mlijekom ga zadojili i okrijepili. Uz veliku zahvalnost majka je produzila put Pipera. pri prolazu pored manastira Duga u Bratonozicima svratila je u njega da se pomoli. U manastiru je nasla kaludjera Iliju sa Meduna kome je zatrazila parce hljeba da nahrani dijete. U razgovoru sa Jelom Ilija je saznao za sudbinu ove porodice i predlozio majci da dijete ostavi kod njega u manastir a ona da produzi u Pipere pa ako se snadje toliko da moze da izdrzava sebe i dijete onda se vrati za sina o kome ce on do tada voditi racuna u manastiru. Kako navodi Vucic Zecevic u knjizi "O plemenu Vasojevica
i brastvu Zecevica" majka je tuzna srca morala malog Milosa ostaviti u manastir medjutim kada se poslije nekoliko nedjelja vratila za njega djecak nije hteo da se odvoji od kaludjera Ilije. tako je Milos ostao u manastir Duga odakle je poslije nekoliko godina otisao na skolovanje u manastir Ostrog a zatim u Djurdjeve Stupove kod Berana gdje ga je iguman Nicifor vrlo rado primio. Posto je stekao osnovno obrazovanje nastavio je da ga produbljuje. Poslije izvesnog vremena odlazi u manastir Decane a zatim po nalogu kaludjera Ilije iz manastira Duga, koji mu je dao novac za skolovanje odlazi u Rusiju prvo u Petrograd a zatim u Zagorsk. Naucio je dobro ruski jezik i stekao solidno obrazovanje. Po povratku iz Rusije dolazi na Cetinje kod mitropolita Petra I sa kojim se 1809 godine dogovorio da ide u manastir Djurdjeve Stupove. Na duznosti igumana Durdjevih Stupova ostaje sve do smrti 1850 godine.
Uzivao je veliko povjerenje Petra II Petrovica Njegosa koji ga je slao u mnoge povjerljive i diplomacke misije koje je Mojsije sa uspjehom resavao.
Mnogi istoricari su misljenja da je bas Mojsije bio inspiracija Njegosu za lik Igumana Stefana u djelu Gorski Vijenac.

Vladan Djurisic