VEŠOVIĆ Veliše RADOSLAV - JAGOŠ (Bukova Poljana, 1891. - 15.01.1968.), doktor filozofije, teolog, profesor i pisac. Rodio se u mjestu Dolovi-Bukova Poljana, od oca Veliše Lukina i majke Stoje (rođena Petrović, sa Kosora-Kuči). Osnovnu školu završio je u Barama Kraljskim. Dalje se školovao u Beranama, Skoplju, Solunu i Prizrenu gdje i završava Bogoslovsko-učiteljsku školu 1910.godine. Kao stopiendista ruske vlade, završio je Duhovnu akademiju u Kijevu 1914.godine.


Nakon toga bio je direktor gimnazije u Peći (1921.) i profesor srednjih škola u Cetinju, Podgorici i Sarajevu. Potom radi kao profesor u Parizu i Lozani, i nastavlja usavršavanje, studijama na Sorboni. Na univerzitetu u Lozani, 1931.godine, odbranio je na francuskom jeziku doktorsku tezu: „Tolstoj i problemi moralnog i religioznog vaspitanja“, koja je objavljena iste godine u Parizu. Na srpskom jeziku ova studija štampana je 1994.godine. Autor je monumentalnog djela „Pleme Vasojevići, u vezi sa istorijom Crne Gore i plemenskim životom susjednih brda“, koje je objavio 1935.godine u Sarajevu. U ovom svom djelu, na kojem je radio više od 10 godina, na do sada neprevaziđen način govori o plemenu Vasojevića, obrađujući istorijat, opisujući oblast koju zaposijedaju, običaje i genealogiju vasojevićkih bratstava. Ova knjiga je pred kraj XX i pošetkom XXI vijeka doživjela još dva fototipska izdanja („Stupovi“–Andrijevica 1998. i „CID“-Podgorica 2002.godine).

U raznim časopisima objavio je oko 50 radova na razne teme. Izbor njegovih radova, iz perioda od 1926. do 1938.godine, objavljen je 1998.godine u knjizi pod nazivom: „Uloga crkvenih poglavara u istoriji Crne Gore“. Ova knjiga najbolje govori o svestranom interesovanju autora iz duhovne i drugih oblasti nauka i filozofije. Nije ostavio potomstvo.

 

Novica Nenadovic