Carine je planinski prostor  koji pripadaju Kučkom  Komu. Narod je mislio da ljepotu kakva je ovdje zaslužuju samo carevi, pa je, po jednoj verziji, ovaj predio tako  i dobio ime. Ali, ima i drugih verzija ....

To je, kako je napisao pisac Bogdan Labović, prostor od Boga predodredjen za careve. Mjesto gdje je čovjek bliži nebu, Bogu.

 

Postoje i priče da su u vrijeme Komske župe ovdje dolazili Nemanjići u lov i da je lično dolazo i car Dušan, gdje je imao svoje kolibe. Zadržavali bi se na Carinama po nekoliko dana i lovili divljač koje je bilo u izboilju. Po tome je i ovaj planinski dio dobo ime Carine.

Treća priča, pak, tvrdi da su Carine dobile ime po tome što je tu na Krstu od prevlake bila postaja gdje su zaustvljani  karavni koji su sa primorja ili Podgorice odlazili za Srbiju i druge krajeve. Tu je vršena naplata taksi i poreza, carina, pa je otuda i ime -Carine.

Na ovom lepom mjestu danas  uživaju kučki stočari u svojim katunima, njihovi gosti i česti gosti planinari koji se napajaju ljepotom prirode i vještinom kazivanja predivnih pjesama vezanih za ovaj kraj.