Mojsije Zečević je rođen 1780 godine u Vinickoj (Berane). Preminuo 1850. godine i sahranjen ispred manstira Djurdjevi Supovi, gdje je i stolovao.

Mojsije je bio svetovni i duhovni vladar plemena Vasojevića s kraja 18. i početkom 19. vijeka. Uz Petra I i Petra II Petrovića Njegoša bio je jedna od najznačajnijih ličnosti Crne Gore. Zajedno sa Petrom I Petrovićem radio je na oslobođenju crnogorskih plemena, vraćanju islamiziranih Srba u pravoslavnu vjeru.

Njega je Petar Prvi imenovao da ga zamjenjuje u „stolici“ dok dođe mladi Rade Tomov na prijesto. A kada je došao, Mojsije je „odlučno stao uz mladog Njegoša kome su osporavali pravo na prijesto“.

 

Uspostavio je vezu između Crne Gore i Srbije i pomagao Karađorđev ustanak. Obavljao je značajne državničke i svetovne dužnosti u vrijeme Petra II Petrovića. Učinio je mnogo na ujedinjenju Vasojevića i drugih brdskih plemena u jednu državu Crnu Goru. Njegovo djelo nastavio je Vojvoda Miljan Vukov Vešović

Mojsije Zečević je obnovio „Vasojevićki zakon u dvanaest tačaka“. Pisao je molitve i epske pjesme koje su zabilježili njegovi savremenici, a među njima i Sima Milutinović Sarajlija.

Preko pedesetak njegovih epskih pjesama objavljeno je u raznim listovima i antologijama.

Sahranjen je ispred manastira Đurđevi Stupovi gdje je i stolovao.