Selo Japan nalazi se u opštini Andrijevica udaljeno oko12 km na sjeveroistoku Crne Gore. Kako je ispod samih Komova i prvi sunčevi zraci obasjaju selo, podsjeća na zemlju izlazećeg Sunca, kako i zovu Japan. U proljeće su najvidljiviji cvjetovi, a kasnije i plodovi trešanja, kojih puno ima i u dalekom Japanu.

Druga legenda se zasniva na priči iz doba Kraljevine Crne Gore. Seoski pametar i barjaktar Samilo Fatić, bio je istaknuti borac u ratu sa Austro-Ugarskom. Prilikom dodjele odlikovanja rekao je kralju Nikoli da bi mu najveća želja i nagrada bile da dovede vodu u svoje selo sa izvorišta zvanog Biruljak. Kada ga je kralj pitao gdje je to selo, on je rekao „Daleko je u neviđ-bog, daleko je kao Japan.“

Treću legendu, kao i prethodne dvije, kazao nam je mještanin Čedo Babović, i on je smatra najtačnijom. Toponim Japan je od „iapanus“ što znači župan, krajišnik - čuvar Krajine. Ta verzija datira iz 13. vijeka i nije vezana za bilo kakav rat sa Japanom. Zanimljivo je da je ovo selo bilo izgubilo naziv Japan (sa nestankom župe, krajišnika i sokolara), ali to je kratko trajalo. Prelijepom selu pod Komovima nije promijenjen ni davnašnji  naziv, ni teritorija, ali je u njemu sve manje ljudi. Od 50-ak kuća svega je 10 aktivnih domaćinstava. 

Zbog svog neobicnog imena, selo Japan posjetio je nerezidentni japanski ambasador u Crnoj Gori Tadashi Nagai.