U Kosuticima na Savrdaku (zaseok Kosutica) popovi Petar Vulic i Milos Vukovic osnovase prvu skolu u ovim krajevima koju su kasnije nazvali Vasojevicka univerza.

Kosutice nije mijenjalo ime od doba Nemanjica koji su tu gajili kosute po cemu je selo dobilo ime i bilo je to njihovo loviste. Narocito su bili ponzati Sokolnici koji su gaili sokolove. Carigrad je bio zainteresovan za sokolove iz Plava i Kosutica pa ih tu i nabavljao.

 

U Kosuticima ili zupi Dobra rijeka postoje tragovi manastira kojeg je narod ovih krajeva cuvao u sjecanju od vajkada sve dok 2005 nijesu odkopane zidine tog Manastira kojeg je narod zvao Namastir, Namostir, Kom Manastir ili Manastir Cecevo. Tu u blizini se nalazi velika stijena Zogov krs u stijeni Djevojacka pecina koja je bila manastirska isposnica.

Na kosutickom groblju postoje ostaci crkve od drveta koju su izgradili  posle  dva paljenja i rusenja  manastira koji je bio na tom mjestu. Kasnije je izgradjena crkva na Brodu (Konjuhe) Sv. Vaznesenija Gospodnjeg koja se ocuvala do danasnjih dana.