Zeletina se nalazi izmedju Komova, Prokletija i Visitora. Ovaj predeo  mnogi smatraju naljepšim u Crnoj Gori. To je prelijepa visoravan puna zelenila i sarenog cvijeća koja odiše mirom, ali i nekom tajanstvenošću.

Većina lingvista smatra da je ime ove visoravni Zeletin nastao od riječi Zelen-tin, vosoravan sa izobiljem zelenila. Medjutim, ima i drugih tumačenja poznavalaca staroslovencskog jezika koji tvrde da riječ Zeletin znači zlo, a sama riječ tin, tudjinac i pregrada, ograda izmedju dolina Lima s jedne strane i s druge rijeke Zlorečice i Kuti.

 

Na Zeletinu postoje i dva jezerca- Crveno i  Crno.  Legenda kaže da je boja Crvenog jezera krv djevojke koju su obljubili, pa  zaklali Arnauti, a zatim je bacili u jezero. Od tada je voda jezera crvena. Crno jezero, je pak, znak,smrti i tame, koja u ovoj ljepoti deluje prosto nestvarno.

Uz samu reku Lim nižu se sela Sućeska, Luge, Ulotina, Kruševo, Šeremet, Murina, Lipovina, Lumbraja, Kuti, Cecune iz kojih su ljudi nekada "uzdizali" stada na Zaletinu i okolna brda Previju i Greben. Sada je to oaza mira, tek pokoji pastir i pastirca lutaju ogromnim zelenim prostranstvom i samoću razbijaju pjesmom "Ja sam, majko cura fina, sa zelenog Zeletina ..."