U toku Velikog Posta i prvih vasksnjih dana ove godine Gospod je pokazao Svoju posebnu milost prema nasim parohijanima u Andrijevici. Na Obretenje glave Sv. Jovana Krstitelja u ponedjeljak 9 marta 2009  godine, krst od hrastovog drveta u andrijevickoj crkvi poceo je da istace sveto miro. Ovaj krst je osvecen na Grobu Gospodnjem a donio ga je za crkvu Svetih Arhangela u Andrijevici visestruki hadzija Velibor Zonjic, po Vaskrsu 2007. godine.

Protojerej Boro Vrhovac primjetio je pomenutog dana da se pojavila neobicna rosa na krstu,narocito na njegovim horizontalnim kracima.

 

Licno je povjerovao da se dogodilo cudo Bozije,ali je radi svake sigurnosti o tome obavijestio i pozvao arhijerejske namjesnike beranskog i bjelopoljskog, koji su sa nekoliko svestenika i monaha dosli na lice mjesta da vide o cemu se radi. Svi su se uvjerili da se dogodilo cudo, narocito zato sto se od rosenja iz krsta sirio blagouhani miris. Mi smo kasnije licno tri puta dolazili u Andrijevicu i sluzili svete sluzbe po uobicajenom rasporedu u toku Velikog Posta. Svojim ocima smo gledali kako je krst neprestano, lagano u vidu rose istakao sveto miro a najjaci, nezemaljski miris sirio se iz jednog poveceg zatamnjenja gornjeg vertikalnog kraka. Krst je vlazio samo sa prednje strane, dok je poledjina ostala potpuno suva. Na pojedinim mjestima su se formirale manje uljaste kapi. Otkad se culo za ovaj cudesni dogadjaj, vjerujuci narod iz Anrijevice i okoline svakodnevno dolazi u sveti hram radi poklonjenja casnom krstu, dobijajuci od njega iscjeljenje svojih dusa i tijela. U ove svijetle vaskrsnje dane, kakonam javlja otac Boro, jos uvijek lagano izvire sveto miro iz krsta, na radost i duhovno ukrepljenje vjernih koji ma sa strahom Bozijim prilaze i sa ljubavlju ga cjelivaju.

Praveci ovaj kratki zapis, ni nama niti nasem svestenstvu, ne pada na pamet da bilo sta suvisno dodajemo osim da kazemo istinu, niti, ne daj Boze, da zbog ove milosti Gospodnje pripisemo nama kakvu zaslugu, posto se nicim drugi ne mozemo pohvaliti, osim svojim grijesima.

Blagodarimo Bogu za sve i sa radoscu pjevamo-Krstu Tvome poklanjamo se, Hriste, i sveto Vaskrsenje Tvoje pjevamo i slavimo!

Berane, 26. april 2009. g.

Episkop budimljansko-niksicki Joanikije

Izvor: Eparhija budimljansko- niksicka