Tu, na obali rijeke Perućice, u selu Košutićima, Nedaleko od Manastira Cecevo, uz neprestane borbe za očuvanje života i pismenosti, u kući Miškovića na Savardaku ispod srditih Komova, još davne 1861. godine popovi: Petar Vulić i Miloš Vuković osnovaše prvu školu u ovom kraju.  

Po širini nastave i neobičnoj spremnosti učitelja Vulića i Vukovića, ova šкola dobi ime “Vasojevićka univerza”. Kako bilježe hroničari, predmeti izučavani u ovoj školi prelazili su okvire utvrđenih planova i mogućnosti slušalaca. Učenici su pored nastave učinili i razne vojničke vještine, radili gimnastiku, učili mačevanje i hrvanje, sastavljali govore. Jedan od prvih polaznika ove škole bio je i vasojevićki vojvoda Lakić Vojvodić.

 

Vasojevićkoj univerzi predhodi škola u Kraljima 1857god. koja je zajedno sa Andrijevicom često razarana od Turaka i zbog toga je bila preseljena u Košutice (Savrdak - zaseok Košutica), preko puta Manastira Čečevo. Školu u Kraljima je osnovao Petar Vulić uz pomoc plemenskih prvaka i imala je svetovni karakter.   

Vasojevićka univerza radila je do osnivanja prve drzavna škole u Andrijevici 1863god. (dakle godinu dana posle cetinjske škole) odigravši značajnu ulogu u opismenjavanju Vasojevića čiji sjaj i ime i danas traju.