Crna Gora je odavno postavila sebi cilj da postane prva eko država ne samo u Eropi, već i u svijetu. Medjutim i poslije mnogih studija  o tom projektu koje "čekaju neka bolja vremena", ostala je samo priroda, poput one na Komovima, netaknuta, daleko od gradskih nečistoća koja usrećuje one rijetke znatiželjnike koji su imali sreću da saznaju za ovaj prirodni raj.

Komovi imaju tu rijetku privilegiju da su čisti, onakvi kakvim ih je majka priroda milenijumima stvarala. Uglavnom samoinicijativno, ove ljepota se mora predstaviti svijetu i zato se ekoturizam ovde budi, doduše, stidljivo,skromno, ali sa velikim entuzijazmom. Korak po korak na inicijativu opštine, mještana i ovdašnjih planinarskih i izvidjačkih saveza  eko turizam na Komovima počinje da krči put ka velikoj turističkoj atrakciji Crne Gore.

Na Štavnoj je već napravljen eko katun, sređuju se i izvorišta i odmarališta na brojnim visovima, jer su planirari sve brojniji, kako domaći tako i inostrani. Njih posebno odusevljavaju šetnje, branje rijetkog ljekovitog bilja, šumskih plodova i upoznavanje sa jedinstvenom florom i faunom Komova. O izvorištima hladne, bistre planinske vode koja teče i sa 1200 metara nadmorske visine, jedinstvenim u Evropi, ne treba ni govoriti . Sve to se  se mora vidjeti i doživjeti.