Mart je najteži mjesec u godini za stočare pod Komovima. U ovom mjesecu počinje borba izmedju zime i proljeća i već 5.marta počinju takozvani babini  jarci o kojima postoji i veoma interesantna legenda.

Priča ide ovako: Baba Marta misledći da će u martu biti lijepo vrijeme već prvih dana ovog mjeseca povede u planinu svojih devet jaraca, dok je djed sa drugih devet ostao kod kuće.Dunuo je jak sjeverac i u planini je pao veliki snijeg. Naljuti se baba i reče:"Prc martu, nećeš me plašiti, jer te se ne bojim. Ja i moji jarci devetoroščići smo jači od tebe". Mart se naljuti, pozajmi od februara tri dana, pa navali sa velikim snijegom i mrazom. Trinaestog dana uveče, smrznuše se devet babibnih jaraca.

 

Baba podje kući i od djeda uze preostalih devet jarića. Ponovo je počela da se inati sa martom i mart pusti još jaču zimu. Na Mladence - 22. marta posmarzaše se i djedovih devet jarića. Tada baba besna nagovori djeda da pozajmi 15 jarića i dodje u planinu kako bi istjerala inat sa martom. Djed je posluša i uzajmi jariće "pozajmljenike". Medjutim, mart je nastavio ovu divlju igru sa babom i na Blagovjesti 7. aprila uz veliki vetar, mećavu, snijeg u planini su se smrzli i baba i djej i svih 15 jarića.

Priroda je i po ovoj legendi pokazala da je nepobediva i ostavila naravoučenije .- sa njom i njenim ćudima čovjek  može  življeti skladno  samo ako poštuje njena pravila , inače, kako narod kaže, "inat je najgori zanat". To je potvrdjuje i priča o baba Marti.